Vorig jaar op deze tijd was Koning Winter al bij ons langs geweest. Voor zover ik mij kan herinneren hebben we dat in deze winter nog niet gehad, een witte tuin. Maar we hebben nog een lange tijd te gaan tot het voorjaar, vandaar nu wat tips voor je tuin in deze wintermaanden. Voor zover het zich laat aanzien, gaan we voorlopig geen winter krijgen, zie op deze website.

Pas op met zout in je tuin!
Ik kan mij goed voorstellen dat je er nooit bij stil gestaan hebt, dat zout strooien op de paadjes in je tuin heel erg slecht is voor de beplanting. Vooral aan de voorzijde is dat iets wat je snel zal doen om veilig je voordeur te bereiken. Of voor de postbode! Begin vorig jaar ben ik 1 maand postbode geweest om te kijken of ik iets voor mij was. Nou, ik kan je zeggen, totaal niet. Wat ik wel bereikt heb, dat ik ontzettend veel respect heb voor de postbodes, want het was een aardige klus met de tuintjes waar het paadje niet schoongemaakt waren en ik met gevaar voor eigen leven de post rondbracht.

Maar wat gebruik je dan wel?
Beter is strooizand t gebruiken. Als je zout hebt gebruikt en bij het schoonvegen van stoepen en paden veeg je het zo tussen de planten. Hierdoor krijg je een zoutvergiftiging van je planten. Later in het jaar zal je zien dat je beplanting vergeeld blad krijgt en een groeiachterstand oploopt. Dus gebruik strooizand. Behalve beter voor je planten is het ook beter voor het milieu!

Nog meer tips voor de winter

  • Loop in de winter, als het vriest, niet over je gazon! Je grasmat zal hierdoor erg beschadigen.
  • Ga ook geen sneeuw tussen je beplanting opruimen! Deze laag sneeuw is een hele mooie isolatie in deze koude periode, dus beter het te laten liggen.

Mochten we nog vorst en sneeuw krijgen, zorg goed voor je tuin!

Ellen Rebel