Druiven worden zowel in de winter als in de zomer gesnoeid. De grote snoei in de winter en in de zomer vindt de zomer snoei plaats. In dit artikel zullen we verder ingaan om het snoei van je druivenstruik zodat je in het volgende najaar weer kunt genieten van lekkere, gezonde en dikke druiven.

Wanneer in de winter kun je een druif snoeien

Voor een druivenstruik is het belangrijk dat hij wordt gesnoeid in de rustperiode wanneer de sapstroom het minste is zodat er geen sap komt uit de snijwonden die voor schimmels, rot en bevriezing kunnen zorgen. Ook moet het op het moment van snoeien buiten niet vriezen. Gebruik voor het snoeien een goede snoeischaar en draag eventueel tuinhandschoenen.

Heb je een druif aan een pergola of in de kas dan kan ik me voorstellen dat je deze op een simpele manier wilt snoeien en dit niet perse zo gesnoeid moet worden zoals professionele telers het doen.

De wintersnoei voor eind januari

In de wintersnoei snoei je de druif terug en voorkom je een wildgroei aan takken. Zorg er voor dat je een druivenstruik krijgt met een paar sterke gesteltakken en snoei de druiven terug tot 2 a 3 ogen vanaf een gesteltak. Op die ogen zullen de nieuwe takken en vruchten worden gedragen.

De zomersnoei van druiven

Je druivenplant is waarschijnlijk na je wintersnoei erg snel weer uitgelopen en je ziet al de groei van enkele trosjes met druiven. Voor een optimale groei van de druiven wordt per tak geadviseerd om 1 tot 2 trossen druiven te laten groeien en de rest van de twijg weg te knippen. Dit zorgt voor meer lucht en licht en betere druiven. Ook als de twijgen veel te lang worden kun je deze terugknippen om wildgroei te voorkomen.

Druiventelers snoeien op deze manier

Druiventelers maken gebruik van speciale technieken voor het snoeien van druiven. De guyot snoei waar je jaarlijks begint met 1 of 2 nieuwe gesteltakken waar de takken groeien waarop de vruchten zullen worden gedragen. Ook heb je de Cordon snoei waarbij er gewerkt wordt met 2 vaste gesteltakken. Beide technieken hebben voor en nadelen.

Guyot snoei:     

  • Jaarlijks nieuwe gesteltakken vanuit de hoofdstam
  • Hoge opbrengt
  • Goede kwaliteit
  • Weinig kans op schimmels

Cordon snoei:

  • 2 vaste gesteltakken
  • Beter vorstbestending
  • Meer kans op schimmels door grotere snoeiwonden
  • Na 3 tot 5 jaar loopt de opbrengst terug en moet je werken aan een nieuwe gesteltak